Khamis, 3 Disember 2009

Manipulasi media punca ramai keliru isu doa – Nik Aziz

HarakahDaily
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 3 Dis: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan manipulasi yang dimainkan media punca ramai keliru isu doa yang disebutnya sebelum ini.

“Saya sendiri tak faham kenapa perkara ini boleh berlaku, dalam doa tu saya sebut dua perkara, meminta Allah perbetulkan pemikiran Perdana Menteri serta menteri-menterinya supaya membayar royalti kepada Kelantan.

“Dan sekiranya Perdana Menteri masih enggan menyerah royalti kepada kerajaan negeri barulah saya mendoakan sesuatu yang tidak baik, itu kaedah biasa,” katanya selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.


Semalam segelintir penyokong Umno yang berselindung di sebalik Jemaah Rakyat Prihatin Kelantan mengadakan perhimpunan di depan Kota Darulnaim bagi mendesak Menteri Besar supaya meletak jawatan.

Sebelum itu, akhbar melaporkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz mendoakan supaya dimusnahkan masa depan politik pemimpin Umno sekiranya enggan membayar royalti petroleum kepada Kelantan.

Oleh itu Menteri Besar hari ini melahirkan rasa dukacita kerana doa yang disebut sebelum ini tidak ditulis secara betul sehingga menyebabkan ramai tidak faham.

“Sekiranya ingin mengulas tentang doa, ia harus diambil isi doa tersebut secara keseluruhan iaitu meminta kepada Allah supaya memperbetulkan jalan berfikir Perdana Menteri agar menerima Islam yang syamil (menyeluruh),” katanya.

Malah kata beliau mana mungkin seseorang yang dikhianati mengambil sikap berdiam diri tanpa dilakukan sebarang tindakan.

Beliau menjelaskan Islam tidak pernah melarang umatnya mendoakan sesuatu yang buruk terhadap musuh atau atau kepada mereka yang berniat jahat.

“Jika kita rajin membaca sejarah doa-doa yang dilakukan para Nabi, kita tentu akan berjumpa dengan kandungan doa Nabi Musa dan Nabi Muhammad saw yang pernah mendoakan bala kepada musuh Islam.

“Saya juga merasa hairan kenapa sesuatu yang tidak baik sahaja digambarkan, yang elok tidak diperbesarkan,” ujarnya.

Katanya juga memandangkan Perdana Menteri agak terasa apabila berdoa menyebut namanya maka tidak perlu disebut sewaktu berdoa beramai-ramai kecuali secara individu.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz turut menempelak demontran yang mendesaknya melepaskan jawatan.

Kata beliau Umno Pasir Mas menggunakan topeng Jemaah Rakyat Prihatin Kelantan untuk berselindung di sebalik perhimpunan tersebut.

“Ini lagi peliklah, kenapa dah malu ke nak menggunakan nama Umno sehingga terpaksa berselindung di sebalik nama lain pula.

“Malah CD yang disebutkan ada bersama memorandum tersebut untuk dijadikan bahan tidak pula disertakan.

“Biar pun tidak membaca kesemua kandungan bantahan itu, saya sudah dapat menyukat betapa tidak terurusnya sebuah rancangan yang kononnya mahu menggugat sebuah kerajaan,” katanya.

Menurut beliau juga isu membabitkan menantunya, Ir Abdul Ariffahmi Abdul Rahman di Perbandanan Menteri Besar Kelantan dan tajaan haji sudah selesai.

Katanya juga mustahil baginya meletak jawatan semata-mata mengikut kerenah beberapa orang ‘budak nakal’ yang berhimpun semalam.

Sila hantar komen untuk berita di atas ke: urespons@gmail.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

___________________

KOMEN PEMBACA

___________________

1. Assalaamu'alaikum...pembaca sekalian.
Inilah mainan UMNO. Kenapa dalam isu MB Tn Guru, UMNO boleh berselindung di sebalik Jemaah Rakyat Prihatin Kelantan seolah-oleh mereka menyuarakan pandangan rakyat, tetapi dalam isu royalti minyak Kelantan yang mana ianya nyata hak rakyat Kelantan, ahli parlimen mereka tidak prihatin untuk menyokong kerajaan Kelantan menuntutnya? Sifat munafiq???? - Zainan Ismail.

2. TGNA, mereka-mereka yang meroyan tempoh hari mungkin dibayar untuk berhimpun
secara haram, nak dapat duit dengan cara mudahlah katakan, tanpa mengira
halal haram caranya.

Mereka-mereka ini tidak pula tersinggung dan meroyan apabila wakil-wakil
rakyat BN Kelantan khususnya tidak mendesak dan berusaha untuk mendapat
royalti bagi mereka selaku rakyat atau penduduk Kelantan.

Mereka-mereka ini juga tidak pula meroyan apabila UMNO menggunakan perkataan
"Natang kepada DYMM Yang Dipertuan Agung, Sultan Mizan dalam kes pelantikan
MB Terengganu tempoh hari.

Mereka-mereka ini juga tidak pula meroyan apabila bekas Mufti Selangor
Allahyarham Dato Ishak Baharom dipecat dari jawatan sebagai mufti Selangor
kerana melarang penyertaan peserta Melayu beragama Islam dalam pertandingan
Ratu Cantik yang mempamerkan 90% tubuh tanpa seurat benang mereka dikhalayak
ramai, yang mana diktirafkan pula oleh pihak pemerintah.

Bila diajak berdebat secara terbuka dalam isu-isu yang mereka meroyankan itu
tak mahu pulak, saya cadangkan mereka-mereka yang ditahan itu diajak
berdebat secara LIVE dengan TGNA atau pimpinan PAS yang lain dalam isu yang
mereka meroyankan itu. Nescaya mereka tidak berani kerana mereka sendiri
tidak faham apa yang mereka meroyankan, sebabnya mereka hanya dibayar untuk
berbuat demikian.

Sedih dan sayu apabila melihat bangsa Melayu yang beragama Islam dengan
mudah diperbodohkan oleh segelintir bangsa Melayu yang beragama Islam yang
berkepentingan. -Azlan Azhar.

3. Sedih dan sayu apabila melihat bangsa Melayu yang beragama Islam dengan
mudah diperbodohkan oleh segelintir bangsa Melayu yang beragama Islam yang
berkepentingan politik yang sanggup menfitnah ulama,ini la menandakan dunia dah memhampiri kiamat kerana manusia yang diperbodohkan oleh umno sanggup melemparkan fitnah kepada alim ulama’-faizal kemunchup-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan