Bahan - Bahan:
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( 1cawan = 190ml )
3/4 cawan gula
1 sk esen vanilla
3 biji telu gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis
Cara - Cara:
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( 1cawan = 190ml )
3/4 cawan gula
1 sk esen vanilla
3 biji telu gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis
Cara - Cara:
- Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min)
- Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
- Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
- Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
- Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
- Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
- Tara..dah siap..selamat mencuba
Suke ngan teksturnya yang gebus..
agar-agar tembikai kaler merah
yang ni plak kaler kuning . . .
ari ni memang rajin tahap gaban snap pic..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan