Jumaat, 5 Ogos 2011

Agar-Agar Tembikai


Bahan - Bahan:
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( 1cawan = 190ml )
3/4 cawan gula
1 sk esen vanilla
3 biji telu gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis

Cara - Cara:
  1. Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min)
  2. Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  3. Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
  4. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
  5. Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
  6. Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
  7. Tara..dah siap..selamat mencuba
Suke ngan teksturnya yang gebus..
agar-agar tembikai kaler merah
yang ni plak kaler kuning . . .
ari ni memang rajin tahap gaban snap pic..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan