Sabtu, 28 Julai 2012

Resepi Biskut Sampan





Bahan-bahan

125 gram mentega
75 gram gula halus
2 biji kuning telur
200 gram tepung gandum ( saya guna tepung rose)1 sudu teh esen vanilla


Inti:

1/2 cawan kismis hitam @ campuran buah kering
1 cawan kelapa kering
10 biji ceri merah-potong kecil
10 biji ceri hijau-potong kecil1/2 cawan susu pekat


Cara

Satukan mentega dan gula,pukul hingga kembang. kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul tepung sedikit demi sedikit.
Untuk inti, gaul semua bahan-bahan kecuali ceri.
Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan sampan. Tekan dengan jari.Kemudian masukkan inti.Letakkan ceri merah dan ceri hijau ke atasnya dan bakar hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan